Hva er kambo?

Kambo er en tradisjonell medisin fra urbefolkninger i Sør-Amerika (Matses, Yawanawá, Huni Kuin (Kaxinawá), Katukina, Nukini, Maruba bl.a.). Sekretet sankes fra ryggen til en frosk, og er en av de sterkeste betennelseshemmende, antibiotiske, antimikrobiske og anestetiske substanser som vi kjenner til. Kambo er ikke psykoaktivt/psykedelisk, og er lovlig i alle land.

Kambo har tradisjonelt blitt brukt til å:

  • Bekjempe infeksjoner og sykdommer (malaria, slangebittt, parasitter).
  • Overkomme vanskeligheter og frigjøre blokkeringer som hindrer en naturlig flyt av energi (denne "mentale tåken" kalles panema blant urbefolkninger i Amazonas).
  • Som hjelpemiddel under jakt, da kambo gir økt utholdenhet, reduserer sult/tørst og øker sansene. Det antas også at byttedyret ikke lenger kan lukte mennesket, og kambo har ofte blitt verdsatt som en type 'magi' i forbindelse med jakt.

Frosken

Frosken (Phyllomedusa bicolorbor i trærne ved elvene i Amazonas og den kan bli opp til 12 cm lang. Siden den ikke har noen naturlige rovdyr, er den heller ikke truet og den har pr. idag gode vilkår. Den eneste trusselen for frosken er den samme som for mange andre dyr i regnskogen; ødeleggelsen av dens habitat.

Sanking av kambo skjer med den største respekt for frosken, ettersom stammene opprettholder en intim forbindelse til skogen og dens skapninger. Ved daggry etterligner man froskens kall, for å oppfordre froskene til å komme ned fra trærne. Frosken holdes på plass med strenger festet til pinner som sitter fast i bakken. Sekretet som naturlig dannes på overflaten av huden, skrapes forsiktig av før frosken slippes tilbake i trærne. Denne prosessen varer ikke mer enn noen få minutter. Når kambo sankes riktig, er det bare det første laget med sekret som samles fra frosken, og etterlater den med nok sekret til å beskytte seg selv hvis den skulle trenge det. Sekretets sammensetning er bl.a. avhengig av froskens kosthold og miljø. Frosker som holdes i fangenskap i laboratorier, vil eksempelvis ikke lage sekretet. For Renativ Kambo er det viktig at frosken og medisinen som brukes, samles inn med ydmykhet og takknemlighet fra kilder som jeg selv kan stå inne for.

Legenden

Forskjellige stammer vil ha forskjellige historier om hvor kambo kommer fra. 

En av de mest kjente legendene forteller at Kaxinawá-stammen hadde fått en mystisk sykdom som ikke kunne kureres av noen av deres tradisjonelle midler. I et forsøk på å finne en løsning reiste en av stammens eldste, en mektig sjaman kjent som Pajé Kampu, dypt inn i jungelen om natten for å jobbe med den hellige medisinen bestemor Ayahuasca. Da regnet begynte å falle, gikk han inn i reisen med bestemoren. Han så på hvordan hun begynte å lage en kvekkende lyd som kalte på en frosk fra toppen av et høyt tre. Frosken var stor, vakker og lys i fargen med en melkeaktig sekresjon på kroppen, skinnende som diamanter i måneskinnet. Bestemor Ayahuasca viste Kampu hvordan man samler inn denne sekresjonen og lar frosken komme tilbake til grenene, og hvordan man etterlater den helt uskadd. Han ble deretter veiledet om hvordan han kunne bruke denne sekresjonen til fordel for samfunnet hans.

Ved daggry returnerte Kampu til landsbyen sin med froskesekretet han hadde samlet inn. Han begynte å bruke dette som et legemiddel for medlemmer av stammen, akkurat som bestemor Ayahuasca hadde instruert. Da dagene gikk, så Kampu forbløffet på hvordan medlemmene i samfunnet ble helbredet, og denne mystiske sykdommen forlot landsbyen.

Ved hans død ble Kampus ånd sagt å smelte sammen med kambo-frosken, og dermed ble denne medisinen kjent som "Kambo". 

Vitenskapen

Den italienske farmakologen og kjemikeren Vittorio Erspamer (1909-1999) var den første personen som analyserte kambosekretet i et laboratorium. Karrieren hans strakte seg over mer enn 60 år, med to Nobelpris-nominasjoner. Han er kjent for sin identifikasjon og farmakologiske studie av over seksti kjemiske forbindelser, inkludert serotonin.

Han rapporterte at kambosekretet inneholdt "en fantastisk kjemisk cocktail med potensielle medisinske applikasjoner som ikke kan sammenlignes med andre amfibier". Denne “cocktailen” han refererte til, var peptider. Kambo inneholder mange interessante og unike bioaktive peptider og nevropeptider som gjør at kroppens cellereseptorer gjenkjenner sekretet, imotsetning til en fremmed substans. Noen av peptidene har blitt syntetisert og patentert, men ingen har klart å reprodusere samme effekt som ved en tradisjonell kambobehandling.